“Back to light” este o serie stiintifica a fotografului Caleb Charland care a explorat puterea electrica a unor obiecte obisnuite, precum fructele , monezi, otet, etc . Materialele folosite in timpul experimentului au generat suficienta putere pentru a lumina un bec cu LED.
Prima oara, Charland a reusit sa aprinda o lampa folosind 300 de mere, dar apoi lista cu produse alimentare s-a extins incluzand portocale, lamai, grapefruit, pomelo, otet.
Proiectul a inceput in anul 2010, care a fost initial inspirat de puterea simpla a unei “baterii cartof”. Charland explica entuziasmat: “Prin introducerea unui cui galvanizat intr-o parte a unui cartof si o sarma de cupru in cealalta parte a cartofului, se genereaza o mica cantitate de curent electric. Stratul de zinc al cuiului emite electroni datorita mediului electronic din interiorul cartofului . Apoi, acesti electroni pleaca de-a lungul sarmei de cupru furnizand tensiune electronica suficienta pentru a ilumina o mica dioda emitatoare de lumina (LED). Simplitatea acestui fenomen electric m-a fascinat.”
In plus, Charland a reflectat asupra propriului proiect prin a spune: “Acest proiect vorbeste despre o curiozitate pe care o avem toti cu privire la modul in care functioneaza lumea precum si o preocupare la nivel mondial pentru viitorul surselor de energie de pe Pamant. Speranta mea este ca aceste fotografii sa functioneze ca si micro – intreprinderile sugerand si ilustrand posibilitatile nelimitate de producere a energiei alternative si durabile. “
Charland spera sa isi extinda proiectul prin creearea unor mici generatoare hidro-electrice . Pana atunci, o parte din proiectul sau este expusa la Galeria Schneider din Chicago.
Proiectul lui Charland ar trebui sa ne faca pe toti mai responsabili fata de mediul in care traim. Iluminatul LED aduce foarte multe beneficii ecologice pentru ca in procesul de fabricare nu sunt folosite spectre infrarosii sau ultraviolete (UV), nu emit caldura , radiatii si nu contin mercur sau elemente poluante.
LED-urile MyTool sunt facute din materiale care nu sunt toxice, spre deosebire de iluminarea fluorescenta, care foloseste mercur si ar putea fi un potential periculos pentru mediu.
Utilizarea rationala a resurselor energetice aduce un rezultat pozitiv prin protectia mediului inconjurator. Noi promovam economia de energie prin folosirea becurilor
LED MyTool si va invitam sa facem acest lucru impreuna!
Baterie de la un singur cartof
Acumulator Grapefruit si Pomelo
Acumulator Otet
Baterie fructe
Baterie monezi
Electricitate prin inlantuirea unor mere
Acumulator – mere suspendate