Inteligența artificială (AI) este o tehnologie revoluționară, dar încă se află într-un stadiu incipient, lucru evident în interacțiunile cu sisteme plătite precum ChatGPT și Gemini Advanced. Un exemplu grăitor îl reprezintă rezolvarea unei probleme simple de matematică/logică: calcularea lunii în care va fi achitată ultima rată, dacă prima rată este în noiembrie 2024 și există 30 de rate lunare de plată.
Întrebarea:
„Dacă trebuie să plătesc 30 de rate lunar iar prima rată este în noiembrie 2024, când va fi ultima rată de platit?”
Când sunt întrebați din nou pentru confirmare:
Când le-am zis ca celălalt AI a dat un răspuns diferit de al lor:
Gemini: Este interesant! Aș fi curios să aflu ce rezultat ți-a dat Chat GPT. Poți să-mi spui te rog ce lună a indicat Chat GPT ca fiind ultima rată?
ChatGPT: Îmi cer scuze pentru confuzie. Să clarificăm:
Calculând:
Așadar Gemini rezista pe poziție cu un răspuns eronat octombrie 2027 iar ChatGPT se lasă confuzat și îmi dă luna August 2027 ca fiind ultima lună de plată.
După ce le spun că în realitate ultima rată de plată este aprilie 2027, ambele Ai-uri își cer scuze și îmi dau într-un final dreptate.
Calculul ar trebui să fie o sarcină trivială pentru sistemele avansate de AI. Totuși, rezultatele obținute de la Gemini și ChatGPT demonstrează că:
Acest exemplu simplu scoate în evidență limitările actuale ale inteligenței artificiale, chiar și în sarcini de bază. Deși AI-ul poate fi impresionant în multe privințe, greșelile elementare subliniază că:
Este important să conștientizăm că AI-ul este încă în proces de evoluție. Nu ar trebui să o privim ca pe o soluție perfectă, ci mai degrabă ca pe un instrument care poate face greșeli. Oricât de convingător ar suna un răspuns, trebuie să fim critici și să verificăm informațiile, mai ales în domenii precum finanțele, sănătatea sau alte decizii importante.