Huawei este furnizorul nr.1 mondial în telecomunicații și producătorul de telefoane nr. 2. Pe parcursul anului 2019, a existat o perioada de confuzie economico-politico-tehnologica în urma examinării gigantului telecom din China, o serie de țări interzicând utilizarea echipamentelor sale de rețea. Iar telefoanele sale sunt practic invizibile în SUA, în ciuda prezenței sale masive în întreaga lume.
Problema de bază cu Huawei a fost relatia stransa cu guvernul chinez și teama că echipamentele sale ar putea fi folosite pentru a spiona alte țări și companii (teama neconfirmata cu dovezi pana în prezent). Acesta este motivul pentru care SUA au interzis companiilor să folosească echipamente de rețea Huawei în 2012 și de ce compania a fost adăugată pe lista neagra a Biroului de Industrie și Securitate al Departamentului pentru Comerț al SUA în luna mai, în urma unui ordin executiv al președintelui Donald Trump, care a interzis efectiv Huawei din rețele de comunicații ale S.U.A.
SUA au oferit o amânare temporară companiilor, permițându-le să lucreze cu Huawei până în august. Această amanare a fost extinsă până în noiembrie.
2 octombrie: se pare că telefoanele Huawei Mate 30 pierd accesul „backdoor” la aplicațiile Google.
30 septembrie: Huawei deschide un magazin emblematic în Shenzhen.
26 septembrie: se pare că Huawei face stații de bază 5G fără piese din SUA, iar Norvegia spune că nu va interzice compania de la lansarea sa în tehnologia 5G.
19 septembrie: Huawei dezvăluie telefonul Mate 30 Pro, Watch GT 2 și Vision TV în timpul unui eveniment la München.
18 septembrie: Huawei solicită Australiei să îmbrățișeze produsele chinezești în timpul „exploziei sale de inovație”.
12 septembrie: Fondatorul Huawei este gata să vândă tehnologia companiei sale 5G unui cumpărător occidental. În mod separat, Huawei vinde laptopuri MateBook cu Linux preinstalat în China.
10 septembrie: Huawei renunță la un proces împotriva guvernului SUA după ce echipamentul său de telecomunicații este returnat.
9 septembrie: Președintele Microsoft, Brad Smith, dorește ca guvernul american să ofere mai multe dovezi pentru a susține interdicția Huawei. De asemenea, procurorii americani acuză un profesor chinez de fraudă pentru că ar fi preluat tehnologia unei companii din California, în beneficiul Huawei.
8 septembrie: Telefonul pliabil Mate X de la Huawei ar putea fi pus în vânzare în octombrie.
6 septembrie: Huawei fentează interdicția americană cu „noul” P30 Pro, dar doar culorile sunt noi. De asemenea, afișează cipul 5G Kirin 990 care îi va alimenta Mate 30.
2 septembrie: Huawei anunță că seria Mate 30 se lansează pe 19 septembrie.
23 august: Huawei consideră că interdicția americană va costa divizia de telefonie 10 miliarde de dolari și va disponibiliza 100 de locuri de muncă din Australia după ce i-a fost interzisă lansarea 5G a țării.
19 august: Departamentul de Comerț al SUA extinde răspunderea pentru a permite companiilor să lucreze cu Huawei.
18 august: Trump spune că nu vrea să facă afaceri cu Huawei din cauza „amenințării la securitatea națională” pe care o reprezintă.
16 august: Fondatorul Huawei își exprimă încrederea că Marea Britanie „nu va spune nu” în lansarea sa a tehnologiei 5G.
15 august: Huawei respinge din nou lansarea lui Mate X și ar putea lucra la propria versiune de Google Maps.
14 august: Huawei cercetează, aparent, conectivitatea la internet wireless prin tehnologia 6G.
13 august: India rămâne nehotărâtă să lase Huawei să-și vândă echipamentul de rețea 5G in țară.
9 august: Huawei își dezvăluie înlocuirea Android cu „Harmony”, în timp ce Trump spune că SUA nu vor face afaceri cu Huawei.
31 iulie: Huawei a bătut iPhone cu o cotă de piață globală de 17% în trimestrul doi al anului 2019, a declarat firma de cercetare.
26 iulie: Autoritățile chineze suspectează că FedEx a reținut ilegal peste 100 de pachete Huawei.
25 iulie: Compania de electronice FLEX a „confiscat” bunuri Huawei in valoare de 100 milioane USD în urma interdicției americane.
24 iulie: Emiratele Arabe Unite telecom spun că interdicția americană a Huawei nu este o problemă pentru rețeaua sa 5G.
23 iulie: Huawei concediază peste 600 de lucrători americani din cauza ban-ului.
2 iulie: Se pare că Huawei nu este sigur de utilizarea Android în telefoanele viitoare.
29 iunie: Trump decide să ridice unele restricții asupra companiilor americane care vând către Huawei.
27 iunie: angajații Huawei au lucrat la proiecte de cercetare militară chineză, potrivit unui raport al Bloomberg.
24 iunie: Huawei spune că va crește investiția în 5G, în ciuda interdicției din SUA, în timp ce avocații au cerut pentru CFO-ul său încarcerat retragerea cererii de extrădare a SUA. De asemenea, un comisar FCC dorește ca echipamentul Huawei să iasă din rețelele americane.
21 iunie: Huawei dezvăluie un trio de noi telefoane Nova 5 în China, pe măsură ce tensiunile americane reduc, iar telefonul pliabil Mate X se va lansa până în septembrie. SUA listează de asemenea alte cinci companii de tehnologie din China.
13 iunie: Ambasadorul chinez avertizează Marea Britanie că excluderea Huawei de la 5G trimite un „semnal prost”.
7 iunie: Facebook încetează să permită lui Huawei să preinstaleze aplicațiile sale, iar Google avertizează administrația Trump că interdicția Huawei creează un risc de securitate națională. De asemenea, audierea extrădării Huawei CFO Meng Wanzhou este programată pentru ianuarie 2020.
6 iunie: Telecom Rusia este de acord să permită Huawei să dezvolte rețeaua 5G a țării, în timp ce China oferă Huawei un impuls prin emiterea de licențe 5G.
29 mai: Huawei solicită instanței să pronunțe interdicția SUA neconstituțională.
19 mai: Google oprește actualizarea Android a viitoarelor telefoane Huawei.
15 mai: Trump interzice imediat Huawei cu un ordin de securitate națională.
8 mai: Dezvoltarea 5G se poate confrunta cu o întârziere în Marea Britanie în urma investigațiilor Huawei.
3 mai: Țările redactează propuneri de securitate 5G, deoarece SUA avertizează din nou despre amenințarea Huawei.
1 mai: Huawei înregistrează o creștere de 50% a vânzărilor de telefoane și ar putea avea un televizor de 8K 5G în funcțiune pentru sfârșitul acestui an.
30 aprilie: Vodafone a găsit cai de acces ascunse în echipamentele Huawei, potrivit unui raport.
24 aprilie: Se pare că Marea Britanie va permite Huawei accesul limitat la infrastructura 5G. Câteva zile mai târziu, China cere Marea Britanie să lase Huawei să facă parte din lansarea 5G.
21 aprilie: Potrivit CIA, Huawei este finanțată de securitatea statului chinez.
9 aprilie: Se presupune că SUA nu mai solicită interdicția Huawei în Germania.
4 aprilie: Huawei își stabilește noi obiective pentru a depăși Samsung și Apple, iar MIT întrerupe legăturile cu Huawei și ZTE din cauza investigațiilor americane.
26 martie: Huawei lansează P30 și P30 Pro la Paris.
12 martie: Statele Unite spune Germaniei sa renunțe la Huawei sau va limita schimbul de informații. Huawei Mate 20 atinge 10 milioane produse livrate.
26 februarie: Samsung și Huawei soluționează litigiile de brevet vechi de 2 ani.
6 februarie: Departamentul de Stat al SUA descurajează țările europene să folosească echipamentele Huawei în dezvoltarea lor 5G.
4 februarie: Un raport spune că FBI a facut o razie într-un laborator Huawei. De asemenea, doi dintre angajații companiei au fost expulzați din Danemarca după o inspecție a permisului de muncă.
The charges unsealed today clearly allege that Huawei intentionally conspired to steal the intellectual property of an American company.
FBI Director Christopher Wray, Jan. 29, 2019
29 ianuarie: SUA ataca Huawei cu 23 de rechizitorii pentru presupuse furturi secrete comerciale și fraudă.
24 ianuarie: Huawei spune ca il va detrona pe Samsung pana în 2020.
18 ianuarie: China spune că o interdicție canadiană a tehnologiei 5G a lui Huawei va declanșa „repercusiuni”.
4 ianuarie: Senatorii introduc un proiect de lege bipartisan pentru a rezolva preocupările legate de companiile de tehnologie din China.
3 ianuarie: Un raport sugerează că președintele Trump ar putea folosi un ordin executiv pentru a interzice achizițiile Huawei și ZTE.