Becul incandescent a fost folosit pentru mai bine de 150 de ani. El a reprezentat cea mai importanta alegere in iluminarea electrica, producand de la o generatie la alta aceeasi lumina cu stralucire galbena. Cu toate acestea, in ultimii ani, a existat o scadere constanta a vanzarii becurile incadescente datorita dezvoltarii luminii fluorescente compacte si mai recent datorita becurilor LED.
Ce este un LED?
Pentru a intelege de ce becul LED este alegerea cea mai buna, mai intai trebuie sa stim cum functioneaza.
Becul clasic functioneaza prin rularea energiei electrice a filamentului din interiorul becului. Filamentul se incalzeste si astfel produce lumina, dar in acelasi timp emana si multa caldura. Becul incandescent pierde aproximativ 98% din energia pe care o produce, fiind astfel destul de ineficient.
Un LED este o dioda semiconductoare care lumineaza atunci cand se aplica tensiune si este folosit peste tot in electronica sau la noi tipuri de iluminat si pentru monitoare digitale de televiziune.
LED-urile fac parte dintr-o noua familie a tehnologiei de iluminat fiind produse bine concepute. Becurile LED spre deosebire de cele clasice, nu emit caldura si au multiple diode emitatoare de lumina.
Becurile
LED sunt bazate pe efectul de electroluminiscenta prin intermediul caruia anumite materiale emit lumina cand se aplica energie electrica. LED-urile nu au filament care sa se incalzeasca, luminand prin miscarea electronilor intr-un material semi-conductor, de obicei aluminiu-galiu-arseniu.
Becurile
LED MYTOOL respecta toate standardele de constructie. Testarea acestora a fost facuta de la – 20 °C pana la 50 °C pe o durata mai mare de 100h pentru a verifica stabilitatea elementelor.
Componente majore, precum chipurile
LED au fost testate la limita timp de 20 ore continuu si rapoartele testelor au fost utilizate pentru a determina durata adecvata de viata a produselor.
Toate materialele prime inainte de folosire sunt verificate din punct de vedere al calitatii si la finalul procesului de fabricatie fiecare articol in parte este supus unui test de functionare pentru 5h.
Istoria becului LED!
Electroluminiscenta, fenomenul dupa care este construit becul LED , a fost descoperit in 1907 de cercetatorul britanic Henry Joseph Round.
– in anul 1920, cercetatorul rus, Oleg Vladimirovich Losev a studiat electroluminiscenta in diode utilizate in aparate radio.
– in 1927 el a publicat lucrarea numita „Luminous carborundum detector and detection with crystals” bazata pe cercetarile sale, influentand astfel viitoarele cercetari.
– mai tarziu, in 1961, Rober Biard si Gary Pittman au inventat si brevetat un LED infrarosu folosit pentru instrumentele Texas . Acesta a fost primul
LED, dar datorita luminii infrarosii , nu era vizibil spectrului luminos.
– in 1962, Nick Holonyack un inginer General Electric Company a inventat primul LED vizibil . A fost un LED rosu pentru care s-a folosit gallium arsenide phosphide ca un substrat pentru dioda. Holonyack a fost numit „tatal diodei emitatatoare de lumina” datorita contributiei sale asupra tehnologiei. De asemenea, el detine 41 de brevete si alte inventii de ale lui au inclus dioda laser si primul dimmer.
– in 1972, inginerul electric, M. George Craford a inventat primul LED de culoare galbena pentru Compania Monsanto folosind gallium arsenide phosphide in dioda. De asemenea, Craford a inventat un LED rosu care a fost de 10 ori mai stralucitor decat cel al lui Holonyack. Trebuie mentionat ca Societatea Monsanto a fost prima care a produs o serie de LED-uri.
– in 1968, Monsanto a produs LED-uri rosii folosite ca indicatori.
– in 1970, LED-urile au devenit populare atunci cand Fairchild Optoelectronics a inceput sa fabrice dispozitive LED low-cost pentru producatori.
– in 1976, Thomas P. Pearsall a inventat un bec LED foarte eficient si extrem de luminos
– in 1994, Shuji Nakamura a inventat primul LED albastru utilizand nitrura de galiu.
Povestea LED-ului nu este doar despre culoare, dar si despre luminozitate. Primele LED-uri au fost suficient de luminoase pentru a fi folosite ca indicatori sau in afisajele vechilor calculatoare si ceasurilor digitale. Mai tarziu, au inceput sa apara in aplicatii cu o luminozitate mare. In prezent, industria de automobile urmareste sa inlocuiasca toate becurile incadescente cu becuri
LED, toate ecranele video mari folosesc mii de LED-uri pentru a produce imagini video .
Becurile LED au devenit suficient de luminoase pentru a ne lumina casele, birourile,strazile, etc.